27 Temmuz 2014 Pazar

Iyi Bayramlar!



Yeniden merhaba!
Dolu dolu geçen koca bir ayı geride bıraktık. Bu ay öylesine koca bir aydı ki, başından sonuna dek değişen çok şey oldu. Örneğin; annemin, 16 saat değil de 16 gün aç kalacakmışız gibi bize yemek yedirme çalışmaları ramazanla birlikte son buldu..

Ramazan ben ve ailem için geçen seneye nazaran çok daha hareketli geçti, öyle ki hareketli başlamıştı da. Çok iğrenç bir haftayı ramazandan bir önceki gün atlatarak ramazana güzel bir ''merhaba'' dedik.

Ramazanda başımızdan türlü hadiseler geçti, ciddi anlamda değişikti. Dua ederek ağladığımız, hallolunca sevinçten çığlıklar eşliğinde kahkaha attığımız olaylar oldu. İftarlarda misafir ağırladığımız ve misafirliğe gittiğimiz, kutlamaların eksik olmadığı, zekatların ve fitrelerin yerini bulduğu, ''hadi Zeynep ayarla da yemeğe çıkalım!'' mesajlarına dahi zaman ayıramadığım, yine ''ramazan davulcusuna'' şahit olmadığım, ilk bir iki günden sonra resmen jet lag olmuşcasına Amerika saatlerine ayak uydurduğum ve bu bahaneyle sahurlarda alarm ve aşçı işlevi gördüğüm güzel bir aydı. Ve sonunda o son hafta geldi çattı..


Bayramın yaklaşmasıyla kaçınılması imkansız olan bayram temizlikleri yapıldı, alışveriş listeleri oluşturuldu; bayram indirimi dolayısıyla alışverişin tabiri caizse dibine vuruldu, ''bayram'' temasıyla hazırlanan reklamlar kanallarda dönmeye başladı, tatile gideceklerin bavul hazırlıklarının başlamasıyla bilet bulmakta zorlanılan durumlarla karşı karşıya kalındı, bayram sabahını zor gören birbirinden güzel çikolata, şeker ve tatlılar mutfaktaki yerlerini aldı..

Bu yazıyı yazmaya tesadüfen gece yarısı 00.00'da başladım, biraz kestirdim, uyandım, telaşla hazırlandım, şu an saat 04.00 ve yoldayım. İstikamet: köy, her bayram sabahının eskimeden birbirinden güzel geçtiği yer. Her zamanki gibi erkenciyiz çünkü mezar ziyareti yapacağız. Bizim köyde, güneş doğmadan mezarlığa gidildiğinde ölülerin sizi gördüğüne inanılır. Bunun doğruluğu hakkında fikrim yok fakat bu olayın burası ile sınırlı kalmadığına şahit olduğumdan pek farklı bir olayın içinde olmadığımızı biliyorum. Bu sene de farklılık yaratmadan önce mezar ziyareti yapıp, bayram namazı sonrasıysa köy içi akrabalarla ve diğer aile büyükleriyle bayramlaşıp eve geri döneceğiz.

Küslüklerin son bulması, savaşların durması, mezhep ayrımlarının yok olması; sevdiklerimizin yanımızdan ve yanımızda olmayanların kalbimizden eksik olmadığı, sağlıklı, mutlu ve huzurlu nice ramazanlar görmek ümidiyle...
Herkese iyi bayramlar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder